Tuesday, December 14, 2010

Apam Gula Merah (mauripan)

Apam Gula Merah
Assalammualaikum dan selamat pagi semua. Dah sarapan ke belum? Pagi ni saya makan apam gula merah. Kalau kat rumah ni, apa2 jenis kuih apam memang laku punya. Maklumlah maknya mmng suka buat dan makan apam, jadi anak2 dan suami pun jadi suka semuanya...syukur alhamdulillah. Kuih apam ni boleh juga di kukus dngn menggunakan acuan kecil, dan masa mengukusnya tentulah pendek, lebih kurang dlm 20 minit. Resepi ni mudah je..jom kita lihat bahan2nya..



Adunan yg telah naik dan belum dikukus..
Bahan A

* 1 cwn gula merah*
* 1/2 cwn gula pasir*
* 1 cwn air*
* 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan)

Bahan B

* 1 sudu besar yis mauripan
* 1/4 cwn air suam
* 1 sudu kecil gula pasir

Bahan C

* 3 cwn tepung gandum
* 1/2 cwn tepung beras
* 1 cwn air

Cara-Cara

1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut dan sejukkan.
2. Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
3. Campurkan ke semua bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Masukkan dlm blender lagi senang)
4. Gaul sebati dan masukkan bahan C tadi. Gaul sebati, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 x ganda.
5. Lenserkan loyang dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit.
6. Kukus adunan selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
8. =Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.

No comments:

Post a Comment